Dieta fenotypowa jest dietą rotacyjno – eliminacyjną – poprzez eliminację składników pokarmowych wywołujących stan zapalny wspomaga układ odpornościowy. Likwiduje przyczyny dysfunkcji układu hormonalnego, dzięki czemu poprawia się metabolizm, normalizuje się proces spalania zbędnej tkanki tłuszczowej i szereg procesów życiowych.
Dieta fenotypowa to dieta zróżnicowana – zapewnia dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych pozwalając prawidłowo funkcjonować wszystkim narządom wewnętrznym. Wszystkie komórki organizmu są prawidłowo odżywione, narządy wydzielania wewnętrznego mają wystarczającą ilość surowców do wytwarzania substancji regulacyjnych zwanych hormonami. Właściwa podaż składników odżywczych wpływa na zmniejszenie odczuwania głodu. Ośrodek głodu w mózgu przestaje wysyłać sygnały niedoboru – mniejsze łaknienie przyczynia się do ograniczenia spożycia nadmiaru kalorii.
Poprzez rotacyjne wprowadzanie produktów do jadłospisu, sprzyja wyciszeniu objawów nietolerancji i zapobiega wystąpieniu wtórnych niepożądanych reakcji pokarmowych. Ponadto unikanie monotonnego odżywiania się.