Dieta fenotypowa jest dietą rotacyjno – eliminacyjną – poprzez eliminację składników pokarmowych wywołujących stan zapalny wspomaga układ odpornościowy. Przyspiesza leczenie chorób wzmacniając funkcjonowanie wszystkich narządów. Dzięki temu następuje szybki powrót do zdrowia-znikają objawy choroby, regenerują się uszkodzone tkanki.
Dieta fenotypowa to dieta zróżnicowana – zapewnia dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych pozwalając prawidłowo funkcjonować wszystkim narządom wewnętrznym. Wszystkie komórki organizmu są prawidłowo odżywione, narządy wydzielania wewnętrznego mają wystarczającą ilość surowców do wytwarzania substancji regulacyjnych zwanych hormonami. Następuje szybsza regeneracja organizmu. Prawidłowe zaopatrzenie narządów pozwala na właściwe funkcjonowanie procesów biochemicznych i biofizycznych.
Prawidłowo oczyszczone i odżywione komórki przestają być postrzegane przez układ odpornościowy, jako ciała obce – cofają się objawy chorób przewlekłych w tym chorób z autoagresji.
Poprzez rotacyjne wprowadzanie produktów do jadłospisu, sprzyja wyciszeniu objawów nietolerancji, ochronie, uszczelnieniu i odbudowie błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz nabyciu z czasem tolerancji dla aktualnie szkodliwych czynników. Ponadto unikanie monotonnego odżywiania się.