Tak było jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Organizm człowieka ma wiele mechanizmów dostosowanych do tego, by metabolizować, neutralizować i usuwać szkodliwe substancje. Niestety w ciągu minionych 60 lat w tzw. cywilizowanym świecie nasze życie, a zwłaszcza to, co wkładamy do ust całkowicie się zmieniło. Żywność, jaką dysponujemy jest już zupełnie inna niż kiedyś. Nie ma już rolników w tradycyjnym pojęciu tego słowa. Zamiast tego są producenci rolni, wytwarzający produkty spożywcze przy użyciu wysokowydajnych technologii, z zastosowaniem inżynierii genetycznej, dużych ilości nawozów sztucznych, środków owado i chwastobójczych, hormonów wzrostu i antybiotyków.
Ponadto, w codziennym jadłospisie masowo pojawiły się produkty poddawane obróbce przemysłowe, z dodatkiem licznych substancji konserwujących, spulchniających, barwiących, wzmacniaczy smaku itp. Dodatkowo zanieczyszczone powietrze i woda, oraz powszechnie stosowane leki, o coraz bardziej rozległych działaniach ubocznych, nie wpływają korzystnie na organizm. Wyjałowiona gleba oraz te przemysłowe metody wytwarzania powodują, że duża ilość tak zwanej martwej żywności o niskiej wartości odżywczej, która charakteryzuje się wysoką zawartością mąki, cukru, białek i tłuszczy, stanowi poważne obciążenie dla narządów wewnętrznych. Dodatkowo alkohol, tytoń, herbata i kawa spożywane w nadmiarze, osłabiają naturalne zdolności organizmu do eliminowania toksyn.
Organizm nie radząc sobie z neutralizacją i ewakuacją tak ogromnej ilości tych toksycznych substancji, gromadzi je w tkance tłuszczowej, w stawach i w skórze, w organach wydzielania wewnętrznego, w ściankach naczyń krwionośnych oraz w przestrzeni międzykomórkowej. Ten wiele lat trwający proces prowadzi w efekcie do szeregu bardzo poważnych chorób przewlekłych, z powodu których większość z nas umiera przedwcześnie.
Bez wspomagania procesu oczyszczania organizmu terapia fenotypowa nie będzie w pełni skuteczna, a w niektórych przypadkach może być wręcz szkodliwa.
Ponadto, te toksyczne substancje wpływają negatywnie na procesy przyswajania składników odżywczych, zaburzając funkcjonowanie wszystkich narządów. Z tego względu zabiegi medycyny fizykalnej są niezbędne, jeżeli chcemy uzyskać maksymalne korzyści z terapii fenotypowej.