Test Kod Metaboliczny, określający Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny, polega na połączeniu niewielkiej ilości białych komórek krwi osoby badanej ze śladową ilością produktu spożywczego lub substancji chemicznej stosowanej w przemyśle spożywczym. Białe krwinki po okresie inkubacji obserwowane są pod mikroskopem. Jeżeli komórki są zdrowe, żywe i aktywne, oznacza to, że badana żywność czy produkt chemiczny nie powodują choroby. Jeżeli jednak białe komórki są pęknięte, rozbite, otwarte i martwe, oznacza to, że badana substancja może wywołać stan zapalny w organizmie. Test, złożony ze 201 produktów spożywczych i dodatków, pozwala bardzo precyzyjnie i z wysokim stopniem powtarzalności ocenić wpływ najczęściej używanych przez nas produktów spożywczych na nasze zdrowie.
Kod Metaboliczny to nowoczesny, cytotoksyczny test opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) wykonywany z krwi, pozwalający zidentyfikować te produkty spożywcze, które wywołują reakcję alergiczną. Test ten, jako jedyne znane narzędzie diagnostyczne, wykorzystujące metodę morfologiczną, pozwala określić Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny. Jest niezbędny by dostosować zalecane pożywienie do indywidualnego fenotypu, czyli zespołu indywidualnych cech organizmu konkretnego człowieka, który stanowi wypadkową jego konstrukcji genetycznej i oddziaływań środowiskowych.
Test Kod Metaboliczny polega na połączeniu niewielkiej ilości białych komórek krwi osoby badanej ze śladową ilością produktu spożywczego lub substancji chemicznej stosowanej w przemyśle spożywczym. Białe krwinki po okresie inkubacji obserwowane są pod mikroskopem. Jeżeli komórki są zdrowe, żywe i aktywne, oznacza to, że badana żywność czy produkt chemiczny nie powodują choroby. Jeżeli jednak białe komórki są pęknięte, rozbite, otwarte i martwe, oznacza to, że badana substancja może wywołać stan zapalny w organizmie. Test, w którym bada się oddziaływanie 201 produktów spożywczych i dodatków, pozwala bardzo precyzyjnie i z wysokim stopniem powtarzalności ocenić wpływ najczęściej używanych przez nas produktów spożywczych na nasze zdrowie.