Dieta fenotypowa jest dietą rotacyjno – eliminacyjną – poprzez eliminację składników pokarmowych wywołujących stan zapalny wspomaga układ odpornościowy. Zapobiega powstawaniu nieprawidłowych mutacji komórkowych, które mogłyby w przyszłości wywołać między innymi poważną w skutkach chorobę nowotworową.
Dieta fenotypowa to dieta zróżnicowana – zapewnia dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych pozwalając prawidłowo funkcjonować wszystkim narządom wewnętrznym. Wszystkie komórki organizmu są prawidłowo odżywione, narządy wydzielania wewnętrznego mają wystarczającą ilość surowców do wytwarzania substancji regulacyjnych zwanych hormonami. To wszystko sprawia, że pomaga zapobiegać chorobom, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu i odwrócenie niektórych zmian zwyrodnieniowych.
Poprzez rotacyjne wprowadzanie produktów do jadłospisu, zapobiega wystąpieniu niepożądanych reakcji pokarmowych. Ponadto unikanie monotonnego odżywiania się.